logo lubuskie love
   

Wakacyjna przygoda z Winiarstwem

Propozycja na letnie weekendy - zgłęb winne tajemnice i niewinne sekrety winiarstwa

Jeśli masz jeszcze kilka wolnych letnich weekendów - Lubuskie Centrum Winiarstwa ma genialną propozycję: cykl spotkań z winiarzami i osobami, które zajmują się tematyką winną.  Wakacyjna przygoda z winiarstwem jest smakowitym i ciekawym wstępem do Winobrania, które jest tuż tuż!

Jedno ze spotkań prowadziła Patrycja Racinowska- Kołłątaj, która zdradziła ona nam kilka tajemnic na temat tego, jak łączyć i podawać lubuskie produkty regionalne z lubuskim winem. Firma Patrycji „Z miłości do jakości” zajmuje się promocją lokalnych firm.  Dzięki niej natrafimy na rzeczy piękne, niecodzienne, niepowtarzalne i cudownie smaczne. Praca dla Patrycji to pasja i wielka miłość. Ma ona niesamowitą wiedzę i lekkość w jej przekazywaniu. Opowieści Patrycji, okraszone kieliszkiem wina, można słuchać w nieskończoność.

Spotkanie w Lubuskim Centrum Winiarstwa było okazją do utrwalenia sobie starych dobrych prawd na temat łączenia potraw i wina, czyli do czerwonego mięsa czerwone, a do ryb białe. Ale była też możliwość spróbowania zupełnie nowych, czasem bardzo zaskakujących połączeń.

Ale po kolei.

Remedium Alba z Winnicy Kinga idealnie współgrało ze słonym serem oraz … ze słoniną! Było to ogromnym zaskoczeniem, bo zawsze mi się kojarzyło, że słonina to raczej do czegoś mocniejszego… Patrycja wytłumaczyła nam, że słone i tłuste smaki powodują, że wytrawność wina jest mniej odczuwalna. Odbiór wina łagodnieje, jest to swego rodzaju „koło ratunkowe” dla tych, którzy dopiero się uczą wytrawnych winnych smaków.

Różowy Regent z Winnicy Saganum posmakował z polędwiczkami i pasztetem z ryb słodkowodnych. Kolejny stereotyp poszedł w niepamięć – ryba do prawie czerwonego? Tak! I ten zestaw smakował wyśmienicie. A samo wino trafiło na listę moich ulubieńców. Róż z Saganum jest cudowny - pachnący latem i truskawkami!

Czerwonego dostojnego Monarcha z Winnicy Trojan Patrycja połączyła z Paprykarzem Wojnowskim i kaczym cycem.  Mariaż, a raczej trójkąt, doskonały!

Na deser był Solaris z Winnicy Żelazny, a do niego kolejne cuda – smalec z fasoli od Malinówki i ser z miodem. Niebo w gębie.

Przy okazji degustacji Patrycja sporo opowiadała o winach, o tym, jak ważny jest odpowiedni kieliszek i temperatura. I poprawnym łączeniu smaków. Spotkanie było dobrą okazją, by rozsmakować się w lokalnych winach i smakołykach. Jestem pewna, że zarówno winnice jak i wytwórnie smacznych dodatków zyskały co najmniej kilku nowych wielbicieli.

Motto tego spotkania mogłoby brzmieć – obce chwalicie, swojego nie znacie… Od teraz lepiej znamy swoje i z przyjemnością je chwalimy! Na zdrowie!

Produkty regionalne, które wystąpiły: sery od Quzko, wędliny od Salcum Fixum, cheb i smalec z fasoli od Malinówki, a smakołyki rybne od Chaty Rybaka z Wojnowa.

 

 

 

 

 

LubuskieLove to marka biura podróży Mega Tours, które od 24 lat zabiera Was na Wasze wymarzone wycieczki. Co roku około 15 000 zadowolonych turystów bierze udział w naszych podróżach, małych i dużych. Zorganizowaliśmy tysiące wyjazdów i ciągnie nie mamy dość! Jesteśmy doświadczeni i solidni, a do tego – uwielbiamy to co robimy! Dla naszych pilotów nie ma rzeczy niemożliwych, a w czterech naszych biurach czekają na Was doradcy, którzy odpowiedzą na każde podróżnicze pytanie. Najlepszą reklamą dla nas są Wasze opinie, Wasze uśmiechy i zadowolenie, z jakim wracacie z wyjazdów! Z nami najlepiej!

© 2020 Lubuskielove.pl - wszystkie prawa zastrzeżone.

design by : facebros.pl